15 July 2008

Dulu-Dulu

Masa kecik dulu-dulu zaman sekolah rendah, masa tu ngaji Quran kat Masjid2 sebelum ada KAFA kat Sekolah. Lepas ngaji Quran tak sabar2 nak balik rumah. Nak main bola sepak kat petak2 sawah yang padinya dah dituai. Tinggal tunggul2 jerami, kami pijak2 bagi lunyai. Baru senang bola nak meleret dan masuk gol. Kami campur laki pompuan. Selalunya lepas padi dituai, angin bertiup kencang. Tok kata 'angin timur'. Masa tu ramai juga main 'wau'. Kami pakai seluar 'katok' berselipar jepun..alahai..buruknya ns masa tu. Kalau tak main bola, kami main 'roundes'. Susun selipar 4 penjuru kami tampar bola kami lari buat pusingan.. bila bola kena mata, lari balik nangis kat rumah, hehe... gaduh2 dah jadi adat.

Bila dah bosan kami tukar pemainan,kami main aci sembunyi, tuju tin dan badminton. Yang pasti seluar 'katok' tetap menjadi pilihan. Itu cerita kami budak2 kampung. Nasiblah kat kg tak ada parit ke..sungai yang cetek2. Sebab tu lah agaknya ns tak pandai berenang. Dulu2 tak terjun mandi sungai. Kat sekolah pula, waktu rehat kami main batu tujuh (batu seremban) dan main lompat getah, orang kedah sebut main 'gerofoin', eheh..pendek kata budak2 memang main tak sudah2 kan. Manalah kawan2 sepermainan bolasepak dulu2 tu. Kalau jumpa of cozzzz ns maluuuu...;p.

Ns rindu zaman tu. Zaman di mana ns selalu ke sekolah tanpa membawa beg sekolah. Lupa rasanya. Selalu pulak tu. Nak belajar apa??..Itu cerita ns masa darjah 1. Bila dah naik darjah tinggi sikit selalu double2 kan kapur kat kasut sekolah. Kalau dah malas nak basuh..itulah jadinya. Alahai..rindunya ns zaman tu. Tak pikir masalah langsung.

7 comments:

ahmoi said...

hehehe..kenangan masa kecik cukup behargakan..bila baca n3 kak ns..teringat diri moi..cam kak ns gak ler moi ni..main masak2 tak penah..sungai besar terjun w'pun tak pandai berenang.hehehe

cikgooden said...

suka zaman skolah?..HUH!..cuba mai dok sekolah zaman la nih... dari pagi hingga petang...nak pecah kepala.

kamar hati said...

wahhhh...zaman dulu2 la plak...
best tu...macam2 ragam dan gaya...memori, memori... (",)

KAKTINY said...

kaktiny tak suka zaman sekolah rendah.. tak best langsung.. kaktiny tak penah main anak patung.. tak penah main rounders.. tak penah main pondok2.. sbb kaktiny tak ramai kawan.. sbb ayah kaktiny asyik kena posting jer (walaupun bukan askar) dan kaktiny asyik pindah sekolah jer..

kecuali bila dh darjah 5 dan ke atas.. dh start stay satu tempat..

tapi still kaktiny tak ramai kawan.. sbb tu kaktiny pandai berenang.. sbb masa 'main' kaktiny hanya di kolam renang.. sbb kaktiny tak ramai kawan.. cuma ada Dr.I dan sorang budak India.. yang lain2 taknak kawan dgn kaktiny.. sbb kaktiny masa sekolah rendah tak pandai pakai baju kurung dan kaktiny suka pegi swimming pool tempat yang bebudak sekolah kaktiny tak penah jejak.. so.. kaktiny tak suka zaman sekolah..

phegh.. macam sessi luahan perasaan lak.. hihihi

fahmi said...

hahaha..selalu daoublekan lapur kat kasut sekolah itu..aku pernah buat..

nice blog..

salam ziarah..:)

ahmoi said...

kak tiny: siannyer akak tiny kiter tu...rugi2...tp ok lah tu pandai berenang..

suara said...

Salam...

Zaman sekolah... sekolah kampung... desa yg damai...
permainan yg tak perlukan duit... yg keluarkan peluh... yg perlukan kecekapan tambahan... mmg membuatkan rindu bertambah. rasa macam nak balik ke zaman dulu.

Kalaulah ada mesin masa... (sesuatu yg tak mungkin.)