01 December 2008

Jalan-Jalan : Melaka 29 Nov 08

Pagi Sabtu lepas, celik je mata cakap kat husband ns jom g jalan2. Malam tu takde mimpi ape2 pun, ntah tetiba pagi2 dh ajak g berjalan. Mulanya ns bagi cadangan nak ke Cameron Highland. Husband ckp jauh sangat tu. Dah separuh jalan nak balik Kedah. So, ns ajak ke Melaka je..janji berjalan,heh.. dulu pernah plan nak jalan2 ke Melaka, tapi tak jadi. Kali ni kena bagi jadilah. Hubby bagi persetujuan. Dalam pukul 11 tengah hari kami baru gerak keluar rumah.

Ns teringin nak ke A Famosa sebenarnye. Tempat macam pekan koboi tu. Malam2 ada pertunjukkan. Sekali hubby ns ingat Kota A Famosa daaa, huhu..dah terlepas la simpang nak masuk ke A Famosa tuh. Terus ke bandar Melaka. Takpelah..janji sampai Melaka juga. Bila g Melaka tak sah la kalo tak ke Dataran Pahlawan kan..esp..Joker Street, Melaka River Cruise, Kota A Famosa..naik beca..Muzium Kapal & menara Taming sari. Eye on Malaysia dah naik masa kat Tasik Titiwangsa. Penat kaki ni jalan. Orang kata time pregnant kena byk berjalan kan..senang nk bersalin nnti. Oleh sebab itu ns ambik inisiatif pi berjalan2 ke Melaka ni..heheh (konon la..). Jalan punye jalan sampai rumah 10.30 malam.Jom layan gambar2 kat sana ek ;)



Dah nak sampai dah.. lepas dah simpang 4 & Tampin nak ke A Famosa tuh..



Huhh..garang betul muka KD Malaya tu ek



Haaa..KD Malaya ni muka dia ok sket..



Jamu mata je..xbeli ape pun.


Besar betul...kapal tu, bukan perut ns..;p



Sian dia nih, rambut dah panjang dah..xsempat potong ke


Disamping Ibn Batuta.. harap2 baby ns ni ikut jejak dia skit2, hehe


Apekenama dia nih ntah..marco polo kot..



Eloo..elooo..;p (Dalam Muzium TLDM)


Kota A Famosa


Ntah apa nama dia nih ntah..





Kapal..tak ingat la apa nama muzium nih..



Abg & adik beca..

Ns pernah dengar cerita, batu-batu kota A Famosa ni adalah dari Runtuhan Masjid2 yang dirobohkan pada zaman kejatuhan kota Melaka tuh. Ns tak tahu fakta ni salah ke betul.

Muzium TLDM

6 comments:

KAK LONG said...

wah2 best nyer cuti2 mesia

faeizah said...

ns gi melaka ek...faeizah g PD 29hb tu..

oklah tu zul nak bwk jln2.. :)

antalya said...

garangnye KD tu..tp spoil ar pegang payung

kamar hati said...

wahhhh...bestnyer..... (",)

ahmoi said...

salam kak...sihat ker tuuu...hamboiii bestnyerrr dia p melaka ek..masa ani kat negeri sembilan 2 minggu skali sure p melakanyer..p mkn seafood..hehe

GDIZ said...

kaklong :
sesekali cuti2 msia ni best jugak, hehe

faeizah :
time zul cuti ja la dpt berjalan. Kita pulak kena ikut cuti dia, So, bila dia cuti xleh dok umah, heheh..kena berjalan je

antalya:
hehe..tu arr buat2 muka garang pulakk

kamar hati :
syok juga g Melaka ni rupanye, eheh

ahmoi :
sihat..tu pasal leh berjalan je kejenye, heheh.ikan bakar kat umbai kan