12 September 2013

Memborong Buku di Bandung

Jalan Palasari : Bersama Supir di deretan kedai buku.


Jalan Palasari : Deretan kedai-kedai buku. 

 Assalamualaikum..

Saya bertolak ke Bandung pada hari Jumaat 6 September 2013 bersama husband dan anak. Salah satu niat dalam hati memanglah mencari buku selain dari ber shopping dan tengok-tengok negara orang. Puas saya men google di internet bagi mencari tempat/kedai menjual buku di Bandung. Selama ini asyik baca blog rakan-rakan  yang gila baca memborong buku bila ke sana. Kali ini memang turn saya pula. Hari pertama berjalan 7 September tu saya sudah maklumkan pada supir yang saya nak mencari buku di Jalan Palasari. Setelah selesai memborong pakaian di Pasar Baru, kami ke Jalan Palasari. Memang tersangatlah banyak toko-toko buku di dalam satu kawasan di sepanjang Jalan Palasari ni.
Sebelum ke sana saya sudah sediakan senarai buku-buku yang saya nak cari. Tidaklah di sana nanti saya terpinga-pinga untuk ingat tajuk-tajuk buku yang saya inginkan. Saya tunjukkan senarai saya kepada supir dan dengan baik hatinya diminta seorang budak untuk mencari buku-buku dalam senarai saya. Kami hanya tunggu di satu toko buku sahaja. Penat katanya kalau mau pusing kesemua kedai. Betul tu!!  Di hadapan toko-toko buku tersebut juga disediakan perkhidmatan untuk membalut buku. Memang saya tak pernah jumpa di Malaysia .


Gramedia di Paris Van Java : Lambakan Buku dengan potongan 50%.


Gramedia di Paris Van Java : Buku-Buku dengan potongan 70%.


Sehari sebelum balik ke Malaysia, supir membawa kami ke Paris Van Java pula. Katanya di sana ada toko buku Gramedia. Ya..saya memang meminati buku-buku indonesia terbitan Gramedia. Diskaun yang diberikan boleh membuat para para bookworm menjadi gila..hehe. Bayangkan buku-buku baru boleh dapat dengan harga di bawah RM10.00. Seronok bukan!


Pendek kata kalau ke Bandung..jangan lupa untuk ke Jalan Palasari dan Gramedia ni :)



Hasil dari Jalan Palasari dan Gramedia.


6 comments:

Mak Su said...

wow! banyak pilihan!

ns said...

sangatttt banyak maksu. gila dibuatnya dong..hehe

aidura sofiee said...

Assalam.

Lily, dah lama menyepi. Saya rindu untuk membaca nukilan awak. ☺

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

ns said...

Rindu awak juga aidura. Nanti ada masa sy coret coret lagi...😉

ns said...

Rindu awak juga aidura. Nanti ada masa sy coret coret lagi...😉